A "Lovasi Esték 2019" előadói

2019. január 23-án (szerdán) 18 órakor Dr. Gelencsér András levegőkémikus, egyetemi tanár: Globális éghajlatváltozás – Tények és tévhitek

A globális éghajlatváltozás napjainkban népszerű téma, sokszor kerül a média érdeklődésének középpontjába. Megtalálták az összeesküvés elméletek is, meghatározó politikai szereplők és érdekcsoportok pedig még a létezését is kétségbe vonják. Az átlagember számára úgy tűnik, hogy az éghajlatváltozás létezésében a tudomány képviselői sem mindig értenek egyet.  

Az éghajlatot azonban a róla alkotott véleményünk egyáltalán nem érdekli, azt szigorúan természeti törvények alakítják. A közkeletű vélekedés a globális felmelegedésről, hogy azt leginkább a szén-dioxid kibocsátás szabályozza az üvegházhatás fokozásán keresztül, egyelőre csak távoli régiókban érzékelhető és a jövő generációk életét fogja befolyásolni, már amennyiben létezik. A politika is azt sulykolja, hogy az emberiség még rajta tartja a kezét a Föld hőmérsékletszabályozó gombján, amivel felmelegedést +1,5 °C-on belül lehet tartani. A rossz hír, ami az előadásból ki fog derülni az érdeklődők számára, hogy az éghajlati rendszer működése ennél sokkal bonyolultabb, nem létezik ilyen gomb, és legfőképpen mi emberek már nem tudjuk a beindult gigantikus léptékű természeti folyamatokat megszelídíteni.

Az éghajlatváltozás nem a jövő, hanem már a közelmúlt és a jelen, és a nemcsak az északi sarkvidéken, hanem nálunk Magyarországon is. A jövőbeni éghajlatváltozással és annak ütemével kapcsolatban pedig még várhatnak ránk további kellemetlen meglepetések, mert a Föld-légkör rendszer működésére vonatkozó ismereteink hiányosak. A jelen kor emberének pedig csak az a kétes dicsőség marad, hogy geológiai léptékű és földtörténetileg példátlan sebességű természeti változásokat saját életében on-line követhessen nyomon. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2019. február 6-án (szerdán) 18 órakor Dr. Hajdu Zanett biológus és gyógynövénykutató: Hit és hatóanyag: A gyógynövények hagyományos és modern alkalmazásai

Az előadásban az előadó Latin-Amerika-i és Kárpát-medencei utazásai mentén körbejárjuk a gyógynövények hagyományos és mai modern alkalmazásának világát. Beszélgetünk arról, hogy miként tesz szert tudására egy gyógyító és általa a népe, melynek a gyógyítója; hogy miként jut el ez a tudás a kutatókhoz, és ők mi mindenhez kezdhetnek vele.

Áttekintjük, hogy hogyan lesz a gyógynövényből gyógyszer, hagyományos növényi gyógyszer vagy étrend-kiegészítő, s hogy melyiktől milyen hatást várhatunk, valamint megvitatjuk az egyes kategóriákhoz tartozó tényeket és félreértéseket.

Beszélünk arról is, hogy egészségünk, gyógyulásunk érdekében mire figyeljünk, amikor gyógynövény tartalmú készítményeket vásárolunk a patikában vagy a herbáriában. Megnézzük, szagoljuk, kóstoljuk a leghasznosabb gyógynövényeinket, illetve az előadáson és azt követően lehetőség van személyes kérdéseinket is feltenni.

Az előadást követően az előadó könyve megvásárolható (3500 Ft) és dedikáltatható. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2019. február 15-én (PÉNTEKEN) 18 órakor Dr. Freund Tamás akadémikus, egyetemi tanár: A művészetek által gazdagított belső világ szerepe a kreatív gondolkodó képesség kialakulásában

Az előadás első részében a tanulási és memória folyamatokban szerepet játszó idegsejt hálózatok működése kerül bemutatásra. Az agyi hullámtevékenység keletkezése, szerepe az emléknyomok beégetésében, és ennek szabályozása olyan pályák által, amelyek érzelmekről, motivációról – azaz belső világunkról – szállítanak impulzusokat.

Az előadás második részében az információrobbanás következményeiről lesz szó, a tanulásra, a belső világra, érzelemgazdagságunk alakulására gyakorolt hatásairól, illetve ebből következően társadalmi fejlődésünk egy-két zsákutcájáról a biológiai evolúcióból vett analógiák alapján.

A harmadik rész tárgya a kreatív gondolkodó képesség kialakulásában alapvető belső világ gazdagításának módjai, ebben a művészeti nevelés, a zene kiemelkedő szerepe, a passzív befogadás mellett az aktív részvétel jelentősége az értékteremtésben (közösségi alkotómunka, kamarazene, kórusmuzsika).    

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2019. március 6-án (szerdán) 18 órakor Dr. Kondorosi Éva Balzan-díjas akadémikus: Az emberiség élelmezése műtrágyázás okozta környezeti károk nélkül?

A 21. század számos kihívás elé állítja az emberiséget. A Föld lakosságának robbanásszerű növekedése a mezőgazdasági termelés rendkívüli fokozását igényli, amelyet a meglévő területeken kell elérni, a klímaváltozást figyelembe véve és a legkevésbé károsítva a környezetet. Egy további veszély az antibiotikumokra rezisztens mikrobák terjedése és az újabb, eddig ismeretlen vagy újra megjelenő fertőző betegségek terjedése, amelyek megoldások híján az emberiség jelentős pusztulásához vezethetnek.

Kérdés, hogy mit tehetünk, hogyan védhetjük meg Földünk egészséget, hogyan táplálhatunk rövidesen 9 milliárd embert és óvhatjuk meg az emberiséget a fertőző baktériumoktól és gombáktól? Ezekre a kérdésekre próbál az előadás válaszokat adni a szimbiotikus nitrogénkötésből kiindulva, a tudományterület legújabb eredményei alapján.  

2018. november 23-án Kondorosi Éva munkásságát a világ egyik legnagyobb presztízsű tudományos elismerésével, a Balzan díjjal jutalmazták. Ebből az alkalomból szó lesz arról is, hogyan tud egy magyar kutató ilyen karriert elérni, mi kell a sikerhez, miben lehet példát mutatni és segíteni a fiatalokat.  

Az előadásokra a belépés díjtalan. Szeretettel vár minden érdeklődőt Lovas Község Önkormányzata!